Get Adobe Flash player
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2333363
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
263
149
614
2331239
4422
13497
2333363

Your IP: 10.2.5.13
Server Time: 2024-03-19 05:40:44


 

 School is responsible for the choice and presentation of views contained in this site and for opinions expressed therein, which are not necessarily those of UNESCO and do not commit UNESCO

Νεώτερη Ιστορία

 Η νεώτερη ιστορία του σχολείου μας, ή η ιστορία των μετακομίσεων

 

Χρονολόγιο - από ... τότε έως το 1999

Το 1ο Πειραματικό Λύκειο της Αθήνας, το "Γεννάδειο", το σχολείο μας, γεννήθηκε το 1829.

Είναι το πρωτότοκο σχολικό παιδί της ελεύθερης Ελλάδας και ως πρωτότοκο ανέλαβε, φαίνεται, να αποκαταστήσει, με σπίτια και περιουσίες όλα τα αδέλφια του χωρίς ποτέ να καταφέρει το ίδιο να στεριώσει ένα κεραμίδι πάνω απ΄ το κεφάλι του.

Η ιστορία του το τίμησε και το τιμά μέχρι σήμερα.

Τα παιδιά του το τίμησαν και το τιμούν πάντα, έγιναν σωστοί ή ακόμα και επώνυμοι πολίτες της χώρας και συνεχίζουν να προοδεύουν χωρίς να το ξεχνούν.

Ποιος να φταίει για τη κακοδαιμονία του;

? Το Υπουργείο Παιδείας;

? Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων;

? Το ΥπΕΧΩΔΕ;

? Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων;

? Το Υπουργείο Πολιτισμού;

? Η Αρχαιολογική Υπηρεσία;

? Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση;

? Οι εργολάβοι, οι μηχανικοί, οι γραφειοκράτες υπάλληλοι;

? Οι ανώνυμοι - επώνυμοι γείτονες της Πλάκας;

? Το Ελληνικό Μονοπώλιο που καταργήθηκε πουλώντας το τελευταίο του κτίριο και την ιστορία του σχολείου σε ιδιώτη;

? Οι επώνυμοι πλούσιοι ιδιοκτήτες που αντί να γίνουν δωρητές κάνουν έξωση;

? Ο ΣΕΙΣΜΟΣ;

 

Και για να μη νομίζετε ότι απλά κλαψουρίζουμε, δείτε το παρακάτω χρονολόγιο των μετακομίσεων του 1ου Πειραματικού Αθηνών, του Γεννάδειου και θα καταλάβετε...

 

1830

στο Εϋνάρδειο, στην Αίγινα

1834/35- 1837

στην Οικία Κλεάνθους (Παλιό Πανεπιστήμιο), στην Πλάκα

1837

στην Οικία Μποτσάρη, Καπνικαρέας & Μητροπόλεως

Αργότερα

στο Βαρβάκειο Λύκειο, Αθηνάς, Αρμοδίου, Σωκράτους & Αριστογείτονος

Αργότερα

στην οδό Κορνάρου & Ερμού

γύρω στο 1900

στην οδό Αδριανού 114

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή

στο Βαρβάκειο Λύκειο, Κορνάρου & Ερμού & στον Ναό της Μητρόπολης

1932 - 1964

στην οδό Σχολείου & Επιχάρμου, στην Πλάκα

1964 - 1998

στην οδό Ηπίτου

1975

αγορά οικοπέδου στην Πλάκα, μελέτη

1998 - 7.9.99

στην Αδριανού 114

 

Αγορά οικοπέδου στην Πλάκα

 


 Το 1975 ο Ο.Σ.Κ., προσπαθώντας να λύσει το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου, απαλλοτρίωσε οικόπεδο στην Πλάκα, περικλειόμενο από τις οδούς Σχολείου, Επιχάρμου, Τριπόδων και Φλέσσα. Ακολούθησε δικαστικός αγώνας εξώσεων των νομίμων ή και παρανόμων χρηστών των κτισμάτων του τετραγώνου (παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, ταβέρνα "Τσεκούρα" κτλ.), που τελείωσε το Φεβρουάριο του 1988. Παράλληλα, ξεκίνησε η εκπόνηση μελέτης από τον Ο.Σ.Κ για την ανέγερση του νέου σχολείου, η οποία κρίνεται ως εξαιρετική, σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο, δεν διαφέρει από το χρώμα του οικισμού και εξυπηρετεί τις ανάγκες του σχολείου, αξιοποιώντας και διαμορφώνοντας εσωτερικά τα διατηρούμενα κτίσματα. Όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να συμφωνήσει και παραπέμπει το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει για τη διατήρηση ή μη ενός ετοιμόρροπου κτίσματος. Το θέμα παραπέμπεται σε επιτροπή εκπροσώπων συναρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορία προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Εφορία Βυζαντινών Μνημείων, Εφορία νεωτέρων Μνημείων, κτλ. ), που συνεδριάζει στις 31.1.1998. Μετά από την εισήγηση της παραπάνω επιτροπής, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συνεδριάζει ξανά στις 19.3.98 και αποφασίζει να κατεδαφιστούν, με παράλληλη ανασκαφή, τα υπόλοιπα κτίσματα του οικοπέδου εκτός από το παλιό κεραμοποιείο, που διατηρείται έτσι κι αλλιώς στη μελέτη του ΟΣΚ, και το αμφιλεγόμενο "νεοκλασικό". Αφού βγήκε η άδεια κατεδάφισης από τον ΟΣΚ και έγινε η δημοπράτηση της εργασίας, ο εργολάβος αντελήφθη ότι δεν είχε συμπεριληφθεί στην απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, και, κατ΄ επέκταση, στη άδεια, το αυθαίρετο από σίδερο και τζάμι κτίσμα της πρώην ταβέρνας Τσεκούρα. Έτσι η απόφαση ξαναγύρισε στο ΥΠ.ΠΟ να διορθωθεί και παραμένει ακόμα εκεί.

 

Ηπίτου - Αδριανού ? Σεισμός

 

Το κτίριο της οδού Ηπίτου ανήκε στο Ελληνικό Μονοπώλιο. Όταν το Ελληνικό Μονοπώλιο καταργήθηκε και η περιουσία του εκποιήθηκε, το Υπουργείο Παιδείας, αντί να αγοράσει το κτίριο της οδού Ηπίτου, αδιαφόρησε, με αποτέλεσμα το κτίριο να περάσει στα χέρια ιδιώτη. Μετά από δικαστικούς αγώνες, τον Αύγουστο του 1998, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο υποχρεώνονται να εκκενώσουν το χώρο της Ηπίτου. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας έχει φροντίσει ώστε να καταργήσει τη λειτουργία του 25ου Γυμνασίου και Λυκείου, που στεγάζονταν σε μισθωμένο κτίριο στην οδό Αδριανού 114 και να τα μεταστεγάσει στο χώρο της Αδριανού. Οι μαθητές του τότε 1ου Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου της Αθήνας μαζί με όσους μαθητές απέμειναν από το 25ο Γυμνάσιο και Λύκειο όχι μόνο δεν χωρούν στο καινούργιο κτίριο, αλλά κινδυνεύουν από την επικείμενη έξωση με την οποία απειλούν οι ιδιοκτήτες της Αδριανού που περιμένουν για αρκετά χρόνια την είσπραξη της αύξησης του ενοικίου. Δεν πρόλαβαν όμως να κάνουν την έξωση, επειδή πρόλαβε ο ΣΕΙΣΜΟΣ! Από τις 7.9.99 το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών α-φιλοξενείται στο 14ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών στην οδό Ζίννη, στο Κουκάκι. Το Δεκέμβρη του 1999 ο ΟΣΚ προχώρησε σε επίταξη για 3 χρόνια του κτιρίου της οδού Ηπίτου το οποίο και επισκευάστηκε προκειμένου το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο να μεταστεγαστούν προσωρινά εκεί. Περιμένουμε δηλαδή κι άλλη μετακόμιση! .......και έχει ο Θεός...

 

Δείτε το λογότυπο της τότε ιστοσελίδας

 

3 Μαρτίου 2000

 

Επιτέλους!

Εγκαίνια στο ανακαινισμένο κτίριο της οδού Ηπίτου 15, στο κτίριό μας. Χάρη στο σεισμό της 07.09.99 (σεισμός - σωσμός, λένε στο Βόλο), ο Ο.Σ.Κ. επίταξε το κτίριο της οδού Ηπίτου 15, το παλιό μας σχολείο, το παλιό 1ο Αρρένων, το 1ο Πειραματικό Λύκειο της Αθήνας, το Γεννάδειο, το ΣΧΟΛΕΙΟ μας.

Την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2000, ο Παπά Ηλίας Δροσινός έκανε τον αγιασμό και τα εγκαίνια.

Ήταν όλοι εκεί: παλιοί και φετεινοί μαθητές, οι σύλλογοι καθηγητών και οι Διευθυντές του Γυμνασίου και του Λυκείου, οι παλιοί γυμνασιάρχες κα Αντωνία Μαραγκουδάκη και κ. Νίκος Καρασμάνης, από τον Ο.Σ.Κ., ο Δ/ντής κ.Μπαλτάς, η κα Σινογιάννη, η κα Κοκολιού, η κα Μαμά και ο κ. Σέττας, από το Υπ.Ε.Π.Θ., ο Δ/ντης γραφείου του Υφυπουργού, κ. Πολίτης, ο κ. Σαμολαδάς, και ο κ. Κουλούρης, από την Α΄ Δ/νση Δ.Ε. η Προϊσταμένη Μαθητικών Θεμάτων κα Κοντομίχου, από το Δήμο Αθηναίων, η κα Κατριβάνου, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, κα Δήμητρα Ιατρού και οι γονείς. Αχ, αυτοί οι γονείς, αυτές οι μαμάδες δηλαδή. Και τι δεν είχαν ετοιμάσει! Έναν μπουφέ γεμάτο λιχουδιές για τα παιδιά και τους μεγάλους! Ήταν μια μεγάλη γιορτή, ένα πανηγύρι.

Δεν έλειψαν και οι λόγοι. Λόγοι που δεν μας κούρασαν, μόνο μας συγκίνησαν. Ο Γυμνασιάρχης, κ. Τζανίμης και η Λυκειάρχης, κα Οικονόμου μας συγκίνησαν με την συγκίνησή τους. Ο Δ/ντής του Ο.Σ.Κ., κ. Μπαλτάς μας συγκίνησε, επειδή πραγματοποίησε όσα υποσχέθηκε και ήταν εκεί για να τα καμαρώσει αλλά και επειδή μας υποσχέθηκε και άλλα: την αγορά του κτιρίου της οδού Αδριανού 114 και της οδού Ηπίτου 15 αλλά και το κτίσιμο της οδού Σχολείου. Μας συγκίνησε και ο Δ/ντής του Γραφείου Υφυπουργού Παιδείας, κ. Πολίτης με τη σεμνότητα που διατήρησε από την αρχή έως και το τέλος αυτής της επιχείρησης. Αφήσαμε για το τέλος τις προέδρους των συλλόγων γονέων του Γυμνασίου, κα Ζωή Κάτση Καπουτσή και του Λυκείου, κα Μαρία Βαμβακά Μοσχολέα, που δεν μας συγκίνησαν μόνο με το λόγο τους αλλά μας συγκινούσαν διαρκώς εδώ και πολύ καιρό με τον τρόπο που εργάστηκαν και αφοσιώθηκαν στην υπόθεση " Ηπίτου 15 ".

Δεν βρίσκουμε λόγια να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και το ευχαριστώ που τους οφείλουμε, ίσως το χαμόγελό μας κι αυτό το λουλουδάκι να τα λέει όλα !

Τέλος ευχαριστούμε όλους τους γονείς και τους καθηγητές που συνέβαλαν στην ... αποκατάσταση του σχολείου μας.

 

2003-2004 Αγορά Ηπίτου & Αδριανού

 

Τα Χριστούγεννα του 2003/2004 αγοράστηκαν από το Υπ.Ε.Π.Θ. και τον Ο.Σ.Κ. τακτήρια της Ηπίτου 15 και της Αδριανού 114. Το 1ο Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών «Γεννάδειο» και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών αποκτούν επιτέλους τη δική τους στέγη. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία αυτής της πολυετούς προσπάθειας.lllll

 

Δείτε το λογότυπο της τότε ιστοσελίδας

 

Η ιστορία του σχολείου από το 2005-2006

 

 

 

 

Μετά από περιπέτεια 20 χρόνων το 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών απόκτησε δική του στέγη, αντάξια της ιστορίας του: το παλιό διατηρητέο κτίριο της οδού Ηπίτου, όπου λειτουργούσε παλιά το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, αγοράστηκε από το Δημόσιο και επισκευάστηκε. Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια: στις αρχές του 2004, αφού γονείς και μαθητές κατέβηκαν πολλές φορές το δρόμο για το στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου, ο Οργανισμός Σχολικών κτιρίων υπέγραψε τα συμβόλαια αγοράς για το κτίριο της οδού Ηπίτου 15 καθώς και για το κτίριο της οδού Αδριανού 114, όπου στεγάζονταν παλιά το Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών. Τα δύο κτίρια, πάλι μετά από αγώνες μαθητών, γονιών και καθηγητών, επισκευάστηκαν διαδοχικά μέσα στο 2005 και το 2006.

Το Νοέμβριο του 2006, με απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο μεταστεγάστηκε στο κτίριο της οδού Αδριανού 114 ενώ το Λύκειο παρέμεινε στην οδό Ηπίτου 15 και το Σεπτέμβριο του 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του κτιρίου της οδού Ηπίτου.

Σήμερα μαθητές και καθηγητές απολαμβάνουν πρωτόγνωρες ανέσεις: όχι πια μάθημα στο υπόγειο, κάθε τμήμα διαθέτει δική του αίθουσα, υπάρχουν χώροι για εργαστήριο φυσικής, φυσική αγωγή και βιβλιοθήκη. Οι «πολυτέλειες» αυτές επιτρέπουν σε μαθητές και καθηγητές να δουλεύουν πιο αποδοτικά, με προσοχή και σεβασμό για όσα με τόσους κόπους και αγώνες αποκτήθηκαν.

Αισιοδοξούμε λοιπόν για το μέλλον και ελπίζουμε πως αυτοί που θα έλθουν μετά από μας θα εκτιμήσουν και θα σεβαστούν το χώρο και την ιστορία του σχολείου όσο κι εμείς.

 

 

 

 

 

το κτίριο της οδού Ηπίτη

 

Το κυριότερο όμως στολίδι του νεοκλασικού της οδού Ηπίτη είναι τα τζάκια του που κατάφεραν να επιζήσουν έως σήμερα. Τα παραθέτουμε για την ασφάλεια της μνήμης.

 

Ισόγειο, δεξιά αίθουσα

 

 

Ισόγειο, αριστερή αίθουσα

1ος όροφος, δεξιά αίθουσα

 

-

1ος όροφος, αριστερή αίθουσα