1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών

 

"Γεννάδειο"

 

       ιστορικό   ●   αρχική σελίδα

 

 η ιστορία του σχολείου
 η νεώτερη ιστορία του σχολείου
 η ιστορία του σχολείου από το 2005-2006
 το κτίριο της οδού Ηπίτη

 

το κτίριο της οδού Ηπίτη

 

 

Το κτίριο όπου στεγάζεται το 1ο Πειραματικό Λύκειο της Αθήνας ανήκε στον ιατρό  Πέτρο Ηπίτη που, όπως λέγεται, ήταν ο ιατρός του Όθωνα.

Ο Πέτρος Ηπίτης (1795-1861) γεννήθηκε στην Πάργα και σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία στο Βουκουρέστι και στη Βιέννη. Μετά το τέλος των σπουδών του εγκαταστάθηκε στην Οδησσό και μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία (1818). Ήταν σύμβουλος του Αλ. Υψηλάντη και τον συνόδευσε στην περιοδεία του ανά την Ρωσία και την Ευρώπη, που είχε σκοπό την ενίσχυση της φιλελληνικής κίνησης (1820). Κατά την επιστροφή του στην Οδησσό βοήθησε τους Έλληνες αγωνιστές και εξόπλισε ιδία δαπάνη πλοίο το όποιον διέθεσε στον Αγώνα. Το 1830 ήλθε στην Ελλάδα, άσκησε την ιατρική και έγινε μέλος του Ιατρικού Συνεδρίου. Έγραψε : «Λοιμολογία ή περί πανώλους, προφυλάξεως και εξολοθρεύσεως αυτής» (1816), «Ή πανώλης είς Πόρον» (1837) και άλλα συγγράμματα, τα όποια έμειναν ανέκδοτα και φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.  (Λήμμα Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς) Διετέλεσε από τους πρώτους δημοτικούς συμβούλόυς Αθηναίων (1835-1841)

 

 

 

 

Το νεοκλασικό  του ιατρού Ηπίτη αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, 1ο και 2ο όροφο. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι όλο το κτίριο είχε δρύινα πατώματα και ότι οι οροφές διέθεταν όμορφες γύψινες διακοσμήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχική σελίδα Το σχολείο Ιστορικό Δραστηριότητες ΑΕΙ-ΤΕΙ

Διακρίσεις Notre école  Our school   Unsere schule