Οικία Κλεάνθους ή Παλιό Πανεπιστήμιο

 

Το κτίριο, ιδιοκτησία της Σαντέ Χανούμ στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, αγόρασαν το 1831 οι αρχιτέκτονες Στ. Κλεάνθης και Εd. Schaubert  και το χρησιμοποίησαν ως κατοικία και προσωπικό τους εργαστήριο. Το 1835 περιήλθε ολόκληρο στην κατοχή του Κλεάνθη, ο οποίος  το ενοικίασε αρχικά και στη συνέχεια προσπάθησε να το πουλήσει στο κράτος.

Σύμφωνα με την περιγραφή του ιδιοκτήτη του, την εποχή εκείνη το σπίτι ήταν δίπατο, με τέσσερις μεγάλες αίθουσες, δύο ευρύχωρες αυλές και μικρό κήπο με τρία πηγάδια. Βρισκόταν δε επάνω στην ένωση τριών δρόμων, πράγμα που έκανε τη θέα του μαγευτική. Επιπλέον είχε το προτέρημα να συνορεύει ανατολικά με μια κατεστραμμένη εκκλησία και δυτικά με ένα εθνικό ελαιοτριβείο, έτσι ώστε, με την κατεδάφιση αυτών των δύο, να αποτελέσει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Το μόνο του ελάττωμα ήταν ότι βρισκόταν σε ανωφέρεια, πράγμα που ανάγκασε τον Κλεάνθη να μειώσει την τιμή του.

Η αγοραπωλησία δεν ευοδώθηκε πάντως, και το κράτος συνέχισε να ενοικιάζει την “οικία Κλεάνθους” προκειμένου να στεγάσει το 1835-37 το Α’ Γυμνάσιο Αθηνών, το 1837-1841 το Πανεπιστήμιο και το 1841-1850 το Διδασκαλείο.

Το 1861 ο Κλεάνθης πούλησε το κτίριο στον Αν. Λιμπινάκη, ο οποίος το αφιέρωσε στη Μονή της Αγ. Τριάδας των Τζαγκαρόλων που ήταν μετόχι του Αγ. Τάφου.

Το 1963 το οίκημα κηρύχθηκε διατηρητέο. Τέσσερα χρόνια αργότερα περιήλθε στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Αθηνών οπότε και άρχισαν οι εργασίες  αποκατάστασής του. Μετά την περάτωση των εργασιών, στην “οικία Κλεάνθους” (οδός Θόλου 5) στεγάσθηκε το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Κατερίνας  Κυριακού – Σωτήρη  Κόνδη – Χριστίνας  Γρηγορίου, Το παλιό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και η πόλη του 1830, Αθήνα, έκδοση Γενναδείου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών, 1998.   

Μάρως  Καρδαμίτση – Αδάμη, Ένα σχολείο σε αναζήτηση στέγης, στον τόμο “Αι Αθήναι ως εκπαιδευτική πόλις. Από το 19ο στον 20ο αιώνα”, Αθήνα, έκδοση Μουσείου Ιστορίας της Παιδείας, 1999.

 

t   η ιστορία του σχολείου     

Αρχική σελίδα Το σχολείο Ιστορικό Δραστηριότητες ΑΕΙ-ΤΕΙ

Διακρίσεις Notre école  Our school   Unsere schule