ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;

Ένα σχόλιο για την πολιτισμική εκδήλωση κινηματογράφος και εκπαίδευση και την προβολή της ταινίας «ο κόσμος της Σοφίας» (Sophie’s world)

Στις 4 Δεκεμβρίου, για όλο το σχολείο, στον κινηματογράφο Oscar, στα Κάτω Πατήσια, προβλήθηκε η ταινία «ο κόσμος της Σοφίας». Ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία νορβηγικής παραγωγής του Eric Gustarson, η οποία αναφερόταν σε ζητήματα φιλοσοφίας και ήταν βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Jostein Gaarder.

εκινώντας από τη δίκη του Σωκράτη, η Σοφία πορεύτηκε μέσα στο χρόνο με αναφορές στην εποχή του Μεσαίωνα, τη Γαλλική Επανάσταση και άλλα σημαντικά ιστορικά γεγονότα και έφτασε ως τη Ρωσική Επανάσταση. Πραγματοποίησε, δηλαδή, ένα ταξίδι στην ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας.

Η κεντρική ηρωίδα Σοφία Αμιούντσεν, με τις ανησυχίες ενός εφήβου, αναζητά το βαθύτερο νόημα της ύπαρξής της και της δίνεται η ευκαιρία μέσω του Αλμπέρτο Κνοξ, καθοδηγητή της, να γνωρίσει το παρελθόν μέσα από μια φιλοσοφική σκοπιά.

Στο τέλος ανακαλύπτει ότι η ίδια και ο φίλος της είναι τα πρόσωπα ενός μυθιστορήματος που έγραφε ο Ταγματάρχης Αλμπέρτο Κναγκ, κυρίως όμως μαθαίνει να χρησιμοποιεί τις φιλοσοφικές ιδέες κι έτσι βρίσκει το δρόμο της προς την ελευθερία.

Μετά το τέλος της προβολής ακούστηκαν και θετικά σχόλια για την πλοκή του έργου αλλά και η άποψη πως η ταινία απευθυνόταν σε μικρότερης ηλικίας παιδιά.

Ωστόσο, ήταν μια ταινία για παιδιά και νέους, με ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Νομίζω πως ο κινηματογράφος αυτού του είδους άνετα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως υλικό συζήτησης και εργασιών σε τάξεις του Λυκείου.

Όπως μας ενημέρωσε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και ο υπεύθυνος της δημιουργικής ομάδας «Νεανικό πλάνο», εταιρείας επικοινωνίας και έκφρασης των νέων ανθρώπων, η ταινία αυτή είχε συμμετάσχει στο διεθνές φεστιβάλ Ολυμπίας. Επιπλέον, ο ίδιος, γεγονός πολύ ενδιαφέρον, μας πρότεινε δημιουργικές εκφράσεις στο μέλλον, όπως η συμμετοχή μας στο επόμενο φεστιβάλ είτε προσωπικά είτε ομαδικά με πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Αυτό, όπως έμαθα, ενδιαφέρει αρκετούς συμμαθητές μας, που, στην ασφυκτική σημερινή πραγματικότητα, έχουν έντονη την ανάγκη να επικοινωνήσουν μέσω της δημιουργικής έκφρασης.

Βισκαδουράκη Ηλέκτρα

 

 

t    Αρχική σελίδα Το σχολείο Ιστορικό Δραστηριότητες ΑΕΙ-ΤΕΙ Διακρίσεις Notre école  Our school  Unsere schule  u