Η ιστορία του σχολείου μας

1. Το 1827 η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας καλεί τον Ιωάννη Καποδίστρια......

2. Ο Ιωάννης Καποδίστριας επενδύει σημαντικά στην εκπαίδευση. Έτσι, ιδρύει στην Αίγινα τρία δημόσια σχολεία, τα οποία ήθελε να αποτελέσουν πρότυπα για τα υπόλοιπα εκπαιδευτήρια της επικράτειας: ένα πρωτοβάθμιο αλληλοδιδακτικό, το Προκαταρκτικό και, στα τέλη του 1829, το Κεντρικό.

3. Το Κεντρικό, το ανώτερο σχολείο μέσης εκπαίδευσης της καποδιστριακής περιόδου και ένα είδος Διδασκαλείου για τους εκπαιδευτικούς της ίδιας βαθμίδας, ενισχύεται με σπουδαίους δασκάλους της εποχής όπως ο Γεώργιος Γεννάδιος, και κυριολεκτικά ανθίζει μέχρι τη δολοφονία του Καποδίστρια (1831).

4. Το 1834, μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νεοελληνικού κράτους, το Κεντρικό σχολείο μεταφέρεται στην Αθήνα, εντάσσεται στην ανώτερη 4ετή βαθμίδα της μέσης εκπαίδευσης και, ως Α' εν Αθήναις Βασιλικόν Γυμνάσιον, στεγάζεται στην «οικία Κλεάνθους», στην Πλάκα. Πρώτος Γυμνασιάρχης
διορίζεται ο Γεώργιος Γεννάδιος, ο οποίος αναλαμβάνει αρχικά και τη διεύθυνση του εποπτευόμενου Α' εν Αθήναις Βασιλικού Ελληνικού σχολείου που, σύμφωνα με τον τότε εκπαιδευτικό σχεδιασμό, αποτελούσε την κατώτερη 3ετή μέση βαθμίδα.

5. Το 1837, η «οικία Κλεάνθους» διατίθεται για τη στέγαση του Πανεπιστημίου και το Α' Γυμνάσιο μετακομίζει στην «οικία Δοσιου». Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά μετακινήσεων του σχολείου μέσα στον αθηναϊκό χώρο κατά τον 19° και τον 20° , αφού, και σήμερα ακόμη, δεν έχει αποκτήσει ιδιόκτητη στέγη. Παρά τα κτιριολογικά του προβλήματα ωστόσο, το παλαιότερο Γυμνάσιο της πρωτεύουσας
κατορθώνει να αποκτήσει και, στη συνέχεια να εδραιώσει, μια ιδιαίτερα καλή φήμη με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει στα θρανία του ένα μεγάλο αριθμό αρρένων μαθητών.

6. Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1929, καταργούνται τα Ελληνικά σχολεία και το Α' Γυμνάσιο γίνεται εξατάξιο, ενώ λίγα χρόνια αργότερα συμπεριλαμβάνεται στα πρότυπα σχολεία της Ελλάδας. Ως Α' Πρότυπον Γυμνάσιον αρρένων Αθηνών θα λειτουργήσει σχεδόν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας
του 1970.

7. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το σχολείο χωρίζεται σε δύο ανεξάρτητες βαθμίδες που δέχονται αγόρια και κορίτσια: το 1° Γυμνάσιο και το 1° Λύκειο Αθηνών. Από εκείνα το δεύτερο, από το 1993, παίρνει την επωνυμία «Γεννάδειο» μετά από πρόταση του καθηγητικού Συλλόγου ως ελάχιστο φόρο τιμής στο δάσκαλο και πρώτο Γυμνασιάρχη του.

8. Σήμερα, μετά από τόσα πολλά χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το σχολείο - απόγονος του Κεντρικού στεγάζεται σε ένα κτίριο της οδού Ηπίτου, στην Πλάκα, όπου είχε φιλοξενηθεί και από το 1964 μέχρι το 1998. Το συγκεκριμένο κτίριο, επιτάχτηκε μετά τους σεισμούς του 1999 προκειμένου να στεγάσει τις δύοσχολικές μονάδες για τρία μόλις χρόνια και, όπως είναι ευνόητο, αποτελεί μια προσωρινή λύση που δεν λύνει το διαιωνιζόμενο στεγαστικό τους πρόβλημα.

                                                                                                              

t    Αρχική σελίδα Το σχολείο Ιστορικό Δραστηριότητες ΑΕΙ-ΤΕΙ Διακρίσεις Notre école  Our school  Unsere schule   u