Κεντρικό Σχολείο - Αίγινα

Ιδρύθηκε το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, την τότε πρωτεύουσα του νεοΐδρυμένου ελληνικού κράτους. Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο εκπαιδευτήριο της καποδιστριακής περιόδου που παρείχε τη δυνατότητα πρόσκτησης παιδείας ανωτέρου επιπέδου. Αποτέλεσε φυτώριο παραγωγής στελεχών για την επάνδρωση των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και επιστημονικά καταρτισμένων δασκάλων για τα δευτεροβάθμια σχολεία της επικράτειας.

Πρωτολειτούργησε τον Ιανουάριο του 1830. Στεγάσθηκε αρχικά στο οίκημα όπου παλαιότερα συνεδρίαζε το "Πανελλήνιον" και στη συνέχεια απόκτησε δικό του κτίριο, το “Εϋνάρδειο”, το οποίο κατασκευάστηκε με τη χρηματική συνδρομή του Ελβετού τραπεζίτη και προσωπικού φίλου του Καποδίστρια Eynard σε χώρο που παραχώρησε στο κράτος η κοινότητα της Αίγινας. Δεχόταν μαθητές ηλικίας 13 -16 ετών που είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στα δευτεροβάθμια σχολεία και σχεδόν όλοι  ήταν υπότροφοι της κυβέρνησης. Η φοίτηση ήταν 3ετής, τα μαθήματα κυρίως θεωρητικής κατεύθυνσης και ο τρόπος της οργάνωσής του απέβλεπε στην υπαγωγή και όσων ομοειδών σχολείων θα ιδρύονταν στο μέλλον στις ίδιες διατάξεις. Στο σχολείο δίδαξαν περίφημοι δάσκαλοι της εποχής, όπως ο Γ.  Γεννάδιος, ο Ι. Βενθύλος, ο Κ. Κοκκινάκης, ο Αν. Ερκουλίδης κ.α.

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια (Σεπτέμβριος 1831) η λειτουργία του Κεντρικού Σχολείου ατόνησε και ο αριθμός των μαθητών του παρουσίασε έντονες πτωτικές τάσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες τα μαθήματα διακόπηκαν τον Ιανουάριο του 1832. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους το σχολείο άνοιξε και πάλι τις πύλες του και, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί οτιδήποτε είχε σχέση με τον ιδρυτή του, ονομάσθηκε Λύκειο. Λειτούργησε με τρεις τάξεις, τα μαθήματα καθεμιάς από τις οποίες ολοκληρώνονταν σε ένα εξάμηνο, έτσι ώστε και πάλι η φοίτηση δεν ξεπερνούσε τα τρία χρόνια.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1834, αποφασίστηκε η μεταφορά του στην Αθήνα, όπου αποτέλεσε το Βασιλικό Ελληνικό σχολείο και Γυμνάσιο Αθηνών.


Γιάννη Κόκκωνα, Οι μαθητές του Κεντρικού Σχολείου (1830-1834), Αθήνα, έκδοση Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας / Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, 1997

t   η ιστορία του σχολείου     

Αρχική σελίδα Το σχολείο Ιστορικό Δραστηριότητες ΑΕΙ-ΤΕΙ

Διακρίσεις Notre école  Our school   Unsere schule